SakariTuomisto

Vinkkejä tehokkaaseen Twitterin käyttöön

Moni muuten sanavalmis vaikuttaja tuskailee Twitterin käytön kanssa. Vaikka terävää viestitettävää olisi paljon, mikroblogipalvelun salat eivät aukene. Tunne on varmasti monelle tuttu. Twiitit eivät saa tykkäyksiä saati retweettauksia ja seuraajajoukko koostuu ennestään tutuista henkilöistä. Tällaisessa tilanteessa tweettaaminen ei motivoi ja ehkä turhauttaakin.

Miten murtaa kiinnostavuuden muurit ja tavoittaa yleisöä myös seuraajajoukon ulkopuolelta? Tässä on joitakin vinkkejä, joita oman yrittämisen ja erehtymisen prosessin kautta olen oppinut. Twitterin käyttöä todellakin voi tehostaa moninkertaiseksi muutamalla niksillä.

1. Yritä saada muut käyttäjät vastaamaan tweetteihisi. Tweettisi näkevät silloin omien seuraajiesi lisäksi myös vastaajan seuraajat. Vastausten saaminen ei ole helppoa, mutta tietyin keinoin siitä voi tehdä todennäköisemmäksi. Brändää itseäsi asiallisena, älykkäänä ja huomaavaisena keskustelijana vastaamalla muiden tweetteihin. Silloin muutkin uskaltavat vastata sinulle. Omiin tweetteihin voi sisällyttää mielipiteen tai kysymyksen. Voit hämmästellä jotakin asiaa, jota et ymmärrä. Jotkut tweettaajat tekevät perusteettomia yleistyksiä tai provokaatioita, joilla saavat muut reagoimaan ja vastaamaan. Hyvä keino on myös mainita muita käyttäjiä tweetissä ja kutsua heidät sillä tavalla keskusteluun. Hyvästä keskustelusta hyötyvät molemmat.

2. Sijoita voimakkain sana tai lausahdus tweetin alkuun. Ylipäätään pyri käyttmään vahvoja sanoja. Joskus kannattaa jopa rikkoa sanajärjestys, jotta esimerkiksi tunnetilaa tai ilmiötä ilmaiseva osa viestistä saadaan ensimmäisenä seuraajan nenän eteen. Esimerkiksi aloitus ”Epävarmuus, lähes epätoivoon yltävä tunne tulevaisuudesta on opiskelijoille tuttua” on huomattavasti parempi aloitus kuin ”Opiskelijoiden tulevaisuus näyttää usein epävarmalta, lähes epätoivoiselta”. Oikeastaan tämä periaate on myös Suomen kieliopissa. Lauseessa uusi tieto tai asia pyrkii aina olemaan lauseen alussa ja tuttu osuus lopussa. Tämän muistan oppineeni lukiossa.

3. Hyväksikäytä eri twitter-piirejä. Käytännössä ne ovat sellaisia twitter-käyttäjistä muodostuvia joukkoja, jotka seuraavat toisiaan ristiin ja vahvistavat toistensa viestejä joistakin tietyistä asiakokonaisuuksista. Minulle (kepulaisena) hyödyllisiä ovat olleet esimerkiksi yrittäjyyden, kiertotalouden, opiskelijapolitiikan ja ruokapolitiikan ympärille muodostuneet kuplat. Twitter-piirien sisään kannattaa pyrkiä käyttämällä oikeita puheenaihetunnisteita oikealla hetkellä, pyrkiä keskusteluun, uuden tiedon ja näkemysten tuomiseen sekä merkitsemällä keskeisiä keskustelijoita julkaisuihin. Jos tässä onnistuu, voi saada huomattavasti enemmän näyttökertoja, retweettejä, vastauksia ja tykkäyksiä kuin pysymällä oman seuraajajoukkosi rajojen sisällä. Jokaisen on löydettävä itselleen hyödylliset twitter-kuplat.

4. Muutama yksinkertainen kikka-kolmonen. Vastaa omiin tweetteihisi muutaman tunnin kuluttua jollakin lisäajatuksella tai -tiedolla. Vastauksesi nostaa vanhan tweetin takaisin feedin kärkeen. Kahden tweetin kombon huomaan paremmin kuin yksittäisen tweetin. Voit myös uudelleentweetata omia tweettejäsi, mutta vastaaminen on parempi. Lainaa muiden tweettejä mieluummin kuin pelkästään uudelleentweettaat. Näin oma käyttäjätunnuksesi näkyy alkuperäisen tweettaajan sijaan. Tykkää muiden tweeteistä, koska silloin twitter voi poimia ne muille käyttäjille ja näyttää sinun tykänneen niistä.

5. Kalastele tykkäyksiä ja retweettejä. Tee tätä kohtuullisessa mittasuhteessa, mutta kuitenkin rohkeasti. Hyvistä asioista kertomalla saa tykkäyksiä. Tärkeää on osoittaa oma tunnetilansa, jotta seuraajat sen myös huomaavat. Retweettejä saa vahvistamalla muiden käyttäjien viestiä. Esimerkiksi edunvalvontajärjestöt jakavat usein niille mieluisia tweettejä. Itseään ei saa kuitenkaan myydä. Etsi ne, joiden viestiä voit tukea.

6. Puhu kuin olisit pitämässä puhetta satapäiselle yleisölle. Mieti, miten puhuisit siinä tilanteessa. Et varmasti hyökkäisi kenenkään yksittäisen henkilön kimppuun. Et todennäköisesti kertoisi, mitä olet syönyt tai missä olet käynyt. Et myöskään kertoisi yksityiskohtaisia väitteitä spesifeistä asioista, joista suurin osa kuulijoista ei ole kuullutkaan. Sen sijaan haluat näyttää kiinnostavalta heidän edessään, jakaa heille tietoa ja muodostaa hyvän kuvan itsestäsi. Yritä olla mahdollisimman oikeassa väitteissäsi. Huomioi kuulija kysymyksillä ja osoittamalla kommentteja heille. Puhuttele seuraajiasi tarvittaessa henkilökohtaisesti nostamalla heitä esiin yleisön joukosta. 

7. Kehu kaveri päivässä. Käytäntö toimii myös Twitterissä. Jokainen kehu tai kiitos saa aikaan positiivisen vastareaktion, joka varmasti tulee jatkossa maksetuksi takaisin. Ystävällisyys huomataan myös seuraajiesi joukossa. Tärkeintä kuitenkin on, että olet ystävällinen aidosti. Ystävän näytteleminen on yksi pahimmista petoksista, joita voi kuvitella. Joskus voi olla tarpeen olla myös ilkeä, mutta ei ikinä henkilöön menevällä tavalla. Muista, että sinua voi seurata satoja ihmisiä.

8. Merkkaa muita käyttäjiä rohkeasti tweetteihisi. Kutsu heitä keskustelemaan haastamalla heitä rakentavasti tai kysymällä heidän mielipidettään. Voit myös osoittaa olevasi samaa mieltä heidän kanssaan. Tätä tehdään twitterissä ihan liian vähän ja siksi se huomataan aina. Kannata myös niitä, joiden kanssa olet yleensä eri mieltä, kun he sanovat jotakin mielestäsi oikein.

 

Huomion kalastelua vai vastavuoroista kommunikaatiota? Twitter on molempia, jos sitä käyttää oikein. Mielestäni ainoa väärä tapa käyttää Twitteriä on kohdella sitä yksisuuntaisena viestintänä, jossa pusket omia toteamuksiasi seuraajiesi feediin.

Twitterissä keskiössä ei ole asiasi vaan sinä ja sinun suhteesi muihin käyttäjiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Seikkaperäisiä ohjeita, joiden lukeminen rohkaisee Twitterin käytössä. Luin aikoinaan kirjan nimeltään Twitter-kirja, jossa on tunnetut kirjoittajat. Tämä oli, kun haparoin sovelluksen käytön alussa. Tykkään käyttää Twitteriä lähinnä näiden blogikirjoitusten jakamiseen, kuten Facebookiakin. Twitter ja Facebook toimivat myös linkitettyinä. Joskus Twitterissä on haasteena saada isokin asia mahtumaan lyhyeksi tekstiksi. Twiittasin tämän ohjeen!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Joillakin it:n ja viestinnän alalla tai muilla "julkisuuden eläimillä" on hienoinen sokea piste tässä.

Omassa blogissani taisin todeta, että some tai Twitter ei ole kovinkaan tehokas eikä tehokkaammaksi saa, ainakaan ammattiini liittyvissä asioissa:
http://jukka-konttinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kul...
Ja siksi pidänkin keskusteluni yhteiskunnallisista asioissa, populaarikulttuurissa, musiikissa ja puujalkavitseissä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Miksi pitäisi olla kovin tehokas kirjoitusharrastuksessaan. Eikö joskus lähtökohtana voisi olla, että kirjoittamisesta saa tyydytystä ja saa asiansa edes yhden lukijan näkyviin. Ilman näitä nykyaikaisia välineitä ei onnistuisi usein sekään.